НовиниСПЕЦІАЛЬНІСТЬ “ЦЕРКОВНЕ ДЕКОРАТИВНЕ МИСТЕЦТВО”

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ПРАВОСЛАВНИЙ БОГОСЛОВСЬКИЙ ІНСТИТУТ

 

СПЕЦІАЛЬНІСТЬ ЦЕРКОВНЕ ДЕКОРАТИВНЕ МИСТЕЦТВО

ЦЕРКОВНО-ХУДОЖНЯ ВИШИВКА, ЗОЛОТОШВЕЙНИЦТВО-ГАПТУВАННЯ, ПОШИТТЯ Й ОЗДОБЛЕННЯ БОГОСЛУЖБОВОГО ОДЯГУ ТА ХРАМОВОГО УБРАНСТВА, ВИГОТОВЛЕННЯ ЮВЕЛІРНИХ  І ХУДОЖНІХ ВИРОБІВ

 

            Із Біблії відомо, що виткані зображення херувимів були на завісі, яка відділяла Святеє святих від святилища у старозаповітному храмі.                                                                 Новозаповітна Церква зображала Ісуса Христа і Божих угодників спочатку на стінах катакомб, пізніше на стінах храмів і вдома, зокрема шитвом. “Удавнину Бог, безтілесний і без виду, ніколи не зображувався. А тепер, коли Бог появився у тілі і з людьми живе, – зображаємо видимого Бога. Не поклоняюся матерії, але Творцеві матерії”, – сказав св. Іоан Дамаскин.

            Після прийняття Християнства Русь запозичила і звичаї прикрашати дорогими тканинами інтер’єри храмів, шити літургійний одяг. Переливи дорогоцінних тканин, затканих або гаптованих золотом, їхні орнаменти, яскравість кольорів – усе це створювало відчуття надзвичайної святості, підкреслювало урочистість Богослужінь, їхню небуденність. Із того часу широкого розвитку набуло в нас літургійне шитво. Справжні вершини мистецтва шитва – українські плащаниці, що символізують хресний подвиг Сина Божого в ім’я спасіння людей.

            Чернівецький православний богословський інститут відроджує давні золотошвейні традиції та богослужбове шитво. Відроджувати традиції церковного мистецтва поза Церквою неможна. Головне покликання митця - донести до глядача довершене розуміння сюжету. Тобто ми повинні самі глибинно усвідомити фрагмент, а це без молитви, посту та послуху неможливо.

            Інститут здійснює підготовку за напрямом “церковне декоративне мистецтво: церковно-художня вишивка, золотошвейництво-гаптування, пошиття й оздоблення богослужбового одягу та храмового убранства, виготовлення художніх і ювелірних виробів”, бакалаврат – 4 роки, магістратура – 2 роки.

            В основі програми навчання, складеної викладачами інституту, лежить принцип поступового переходу від копіювання студентами давніх пам'яток шиття до створення авторських творів.

            Студенти виготовляють копії з стародавніх пам’яток лицьового шиття або  авторський твір, виконаний у традиції та відповідно до канонів Православної Церкви. Появі зображення на полотно передує тривала дослідницька та аналітична робота.

            Очевидно, що в умовах відсутності ж носіїв канонічної традиції церковне лицеве ​​шиття може бути відроджене лише на основі всебічного вивчення найдавніших пам’яток. Тому була відкрита в інституті спеціальність “Церковне декоративне мистецтво”. 
            Фахові дисципліни: “Професійна майстерність”, “Компо­зиція і проектування”, “Моделювання та конструювання одягу”, “Художня вишивка”, “Матеріалознавство”, “Техніка та технологія шиття”, “Православне мистецтво”, “Теоретичний матеріал з церковної вишивки та орнаменту”, “Символіка церковного текстилю”, “Освоєння практичних навичок шиття”, “Орнаментальний малюнок та композиція”, “Техніка церковної вишивки”, “Техніка орнаментального шиття”, “Християнське мистецтво”, “Історія та символіка шитого начиння у храмі”, “Проектування великих речей (плащаниць, хоругв, одягу)”, “Матеріалознавство”, “Техніка та технологія шиття”, “Моделювання та конструювання одягу”, “Академічний малюнок та живопис”, “Історія давньоруської вишивки”, “Історія орнаменту”, “Реставрація текстилю”, “Рисунок”, “Живопис”, “Кольоровознавство”, “Пластична анатомія”, “Історія мистецтва”, “Комп’юторне проектування”, “Проектування художнього текстилю”, “Теорія ткацьких переплетень”, “Техніки декорування тканин”, “Історія орламенту та тканин”, “Художній текстиль в інтер’єрі”, “Методика викладання спецдисциплін” та ін. допомагають студентам сформуватись, як творча особистість, фахівець.
            У програмі навчання освоєння дворучного методу шиття, робота з шилом, вишивка шнурами, перлами, бісером та канітеллю по настилам і без, а також супутні теми (зап'ялювання, переклад малюнка на різні тканини тощо), техніки вишивки золотом по картону, прикріплений за формою та рахунком, орнаментальний малюнок, золоте шиття по карті та в прикріплення, іконописний малюнок, теорія та практика лицьового шиття.
           Особливе місце на спеціалізації посідає  богослужбовий одяг і храмове убранство  та оздоблення його вишивкою. Обговорюються нові наукові розробки у галузі технології виготовлення одягу для священнослужителів Православної Церкви.

            Окрім того, ґрунтовне засвоєння богословських предметів уможливлюється завдяки викладанню курсів: “Українська мова”, “ Педагогіка”, “ Догматичне богослов’я”, “Загальноцерковна історія”, “Історія православ’я на Русі”, “Катехизис”, “Літургіка”, “Святе Письмо Нового Завіту”, “Святе Письмо Старого Завіту”, “Біблійна історія”, “Візантологія”, “Еклезіологія”, “Агіографія”, “Моральне богослов’я”, “Пастирське богослов’я”, “Порівняльне богослов’я”, “Грецька мова”, “Історія помісних Церков”, “Патрологія”,  “Сотеріологія та есхатологія”, “Церковнослов’янська мова”, “Педагогіка і психологія вищої школи”, “Канонічне право”, “Основне богослов’я”, “Історія древніх Церков”,  “Старогрецька мова”, “Методика наукової роботи”.

            Під час навчання студенти зможуть опановувати мистецтво давньоруського шиття, отримують спеціальність майстрів пошиття церковного облачення, храмового убранства і вишивальниць церковної вишивки, золотошвеїв. Будуть вишивати золотом ікони, Євангельські фрагменти та найцікавіші епізоди з історії Християнської Церкви, прикрашати дорогими тканинами інтер’єри храмів, шити літургійний одяг, виготовляти копії з стародавніх пам’яток лицьового шиття або  створювати авторські твори згідно церковної традиції та відповідно до канонів Православної Церкви. 

         Приймаються на навчання юнаки та дівчата, які отримали базову та повну загальну середню освіту, та особи, які мають диплом бакалавра з інших спеціальностей.

 

Форми навчання: денна, екстернат, заочна і дистанційна.

Прийом документів: 1 жовтня – 31 грудня.

 

         Після закінчення навчання студенти отримують диплом БАКАЛАВРА/BACHELOR, МАГІСТРА/MASTER Чернівецького православного богословського інституту (європейського зразка).

 

58004, м. Чернівці, вул. Краматорська, 1-В; тел.: 8(0372)515364; 380502047530, 380685335330.

cpbicpbicpbi@gmail.com; http://www.cpbi.info; https://www.facebook.com/100044769255884; https://www.instagram.com/institut1999/; https://twitter.com/cpbi1827

13 вересня, 2022