НовиниПІДГОТОВКА, СПЕЦІАЛІЗАЦІЯ ТА ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ КАПЕЛАНІВ І ПОМІЧНИКІВ КАПЕЛАНІВ В ОХОРОНІ ЗДОРОВ’Я У ЧЕРНІВЕЦЬКОМУ ПРАВОСЛАВНОМУ БОГОСЛОВСЬКОМУ ІНСТИТУТІ

ПІДГОТОВКА, СПЕЦІАЛІЗАЦІЯ ТА ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ
КАПЕЛАНІВ І ПОМІЧНИКІВ КАПЕЛАНІВ В ОХОРОНІ ЗДОРОВ’Я
У ЧЕРНІВЕЦЬКОМУ ПРАВОСЛАВНОМУ БОГОСЛОВСЬКОМУ ІНСТИТУТІ
Зважаючи на істотне зростання потреби у професіоналах з психологічної допомоги та духовної опіки, зокрема у сферах реабілітаційної та паліативної допомоги, Чернівецький православний богословський інститут запровадив на кафедрі клінічної душпастирської освіти спеціальність “Клінічне душпастирство”. У структурному підрозділі Інституту “Навчально-науковий центр біблійно-патристичної антропології та клінічної душпастирської освіти”, затверджено освітню програму та започатковані цикли підготовки, спеціалізації та підвищення кваліфікації капеланів і помічників капелана в охороні здоров’я.
Священнослужителі можуть нести свій пастирський чи церковний послух не тільки на парафії, але й в закладах охорони здоров’я. Інститут надає базові знання про клінічну спеціалізовану підготовку лікарняним священникам (капеланам), волонтерам та інших представникам релігійних організацій, які виконують обов’язки щодо здійснення душпастирської опіки в закладах охорони здоров’я.
Навчання капеланів (помічників капеланів) проводиться в навчально-науковому центрі біблійно-патристичної антропології та клінічної душпастирської освіти при Чернівецькому православному богословському інституті.
Навчання на циклах підготовки, спеціалізації та підвищення кваліфікації капеланів (помічників капелана) здійснюється за очною та змішаною формами з елементами дистанційного навчання.
Капелан, який працює в закладі охорони здоров’я як штатний працівник, додатково має відповідає таким вимогам:
- має ступінь вищої духовної (богословської) освіти не нижче бакалавра, а з 2025 року – не нижче магістра, або відповідний рівень вищої освіти у галузях охорони здоров’я, психології, соціальної роботи за умови наявності свідоцтва про закінчення богословських (катехізаторських) курсів на базі закладу духовної освіти або релігійної організації;
- має посвідчення про закінчення циклу спеціалізації з клінічної душпастирської освіти не нижче першого (базового) рівня та сертифікат про присвоєння звання “Капелан в охороні здоров’я”, а з 2025 року – не нижче другого (поглибленого) рівня та сертифікат про присвоєння звання “Капелан-спеціаліст в охороні здоровя”.
Помічник капелана, який працює в закладі охорони здоров’я як штатний працівник, додатково має відповідає таким вимогам:
- має ступінь вищої освіти не нижче молодшого бакалавра (молодшого спеціаліста) незалежно від галузі знань;
- має свідоцтво про закінчення богословських (катехізаторських) курсів на базі закладу духовної освіти або релігійної організації;
- має посвідчення про закінчення циклу спеціалізації з клінічної душпастирської освіти початкового рівня та сертифікат про присвоєння звання “Помічник капелана в охороні здоров’я”.
Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 26 травня 2023 року № 958 “Про внесення змін до Номенклатури спеціальностей професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров’я”, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 09 червня 2023 року за № 966/40022, Номенклатуру спеціальностей професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров’я, доповнено спеціальностями “Клінічна психологія”, “Психотерапія” та “Клінічне душпастирство”.
Відповідно до вищезгаданих наказів Міністерства охорони здоров’я України підготовка професіоналів з психологічної допомоги та духовної опіки здійснюється на основі раніше здобутої освіти на етапі післядипломної освіти на циклах (Додаток 1).
Додаток 1
ПЕРЕЛІК циклів підготовки, спеціалізації та підвищення кваліфікації капеланів і помічників капелана в охороні здоров’я
Назва спеціалізації та циклів
1. Клінічна душпастирська освіта початкового рівня
Спеціалізація – 1 місяць
Тематичне удосконалення – 0,25 місяць
Стажування – 0,5 місяць
2. Клінічна душпастирська освіта першого (базового) рівня
Спеціалізація (первинна) – 3 місяць
Тематичне удосконалення – 0,25-0,5 місяць
Стажування – 1 місяць
3. Клінічна душпастирська освіта другого (поглибленого) рівня
Спеціалізація (первинна) – 9 місяць
Тематичне удосконалення – 0,25-0,5 місяць
Стажування – 1 місяць
4. Капеланський менеджмент в охороні здоров’я
Спеціалізація (вторинна) – 4 місяць
Тематичне удосконалення – 0,25-0,5 місяць
Стажування – 1 місяць
Після закінчення циклів підготовки, спеціалізації та підвищення кваліфікації капеланів (помічників капелана) відповідного рівня слухачі підлягають атестації для визначення рівня знань і практичних навиків з присвоєнням (підтвердженням) капеланського звання.
За результатами атестації слухачам можуть присвоюватися (підтверджуватися) такі звання:
помічник капелана в охороні здоров’я;
капелан в охороні здоров’я;
капелан-спеціаліст в охороні здоров’я;
старший капелан в охороні здоров’я;
капелан-супервізор в охороні здоров’я.
Атестація на визначення знань і практичних навичок з присвоєнням (підтвердженням) капеланського звання проводиться в комісії, яка створена при Чернівецькому православному богословському інституті.
До атестації для визначення знань і практичних навиків з присвоєнням відповідного капеланського звання допускаються слухачі, які повністю виконали навчальний план і програму відповідного циклу підготовки, спеціалізації та підвищення кваліфікації капеланів (помічників капелана).
Для атестації на визначення знань і практичних навичок з присвоєнням (підтвердженням) капеланського звання до атестаційної комісії не пізніше ніж за тиждень до початку її засідання слухачами, які закінчили цикли підготовки, спеціалізації та підвищення кваліфікації капеланів (помічників капелана), подаються такі документи:
1) письмова заява на ім’я голови атестаційної комісії;
2) копії диплома про вищу освіту, свідоцтв та інших документів, що підтверджують наявність богословської підготовки;
3) копії посвідчень про проходження підготовки, спеціалізації та підвищення кваліфікації капеланів (помічників капелана);
4) атестаційний листок.
Особі, якій за результатами атестації присвоєно (підтверджено) капеланське звання, видається закладом вищої освіти СЕРТИФІКАТ.
Термін дії сертифіката про присвоєння (підтвердження) капеланського звання – п’ять років – до чергової атестації після проходження циклів підготовки, спеціалізації та підвищення кваліфікації капеланів (помічників капелана) відповідного рівня.
Назви посад встановлюються відповідно до Класифікатора професій ДК 003:2010, затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 28 липня 2010 року № 327 (із змінами), а капеланські звання − відповідно до Положення про капеланство у сфері охорони здоров’я, затвердженого та введеного в дію наказом Міністерства охорони здоров’я, Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (випуск 78) Охорона здоров’я, затвердженого та введеного в дію наказом Міністерства охорони здоров’я від 29 березня 2002 року № 117 (зі змінами).
КЛАСИФІКАТОР КАПЕЛАНСЬКИХ ПОСЛУГ
У СФЕРІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я
Перелік капеланських послуг
01 Загальні релігійні послуги − 011 Релігійний ритуал; 012 Релігійна просвіта; 013 Релігійне дорадництво; 014 Міжрелігійна координація;
02 Душпастирська та духовна опіка − 021 Перша духовна допомога; 022 Духовна діагностика; 023 Духовна підтримка; 024 Духовне консультування та психотерапія; 025 Духовна профілактика; 026 Духовне оздоровлення; 027 Духовна реабілітація; 028 Духовне керівництво; 029 Душпастирська супервізія;
03 Соціальні релігійні послуги − 031 Соціальна підтримка; 032 Підтримка етики; 033 Адвокація.
Прийом на навчання на цикли спеціалізації, стажування та тематичного удосконалення капеланів (помічників капелана) здійснюється за направленням закладів охорони здоров’я, профільних громадських організацій, релігійних організацій або за особистими заявами громадян.
Детальніша інформація за адресою:
58004, м. Чернівці, вул. Краматорська, 1-В,
тел.: + 38050-204-75-30, + 38068-533-53-30.
Institut1999@gmail.com; http://www.cpbi.info;

6 березня, 2024